Pancho

Pieni pippurinen poniini

Pancho – Djerba v.d.Uiterdijk

Shetlanninponi (Mini)

person holding smartphone and laptop

Pancho on 2010 syntynyt minikokoinen shetlanninponiruuna, jonka valloittava persoona on kuin suoraan Polle-sarjakuvista. Pieni pyöreä poniini on sopivasti suloinen ja pikkuruisen ilkikurinen, niin kuin asiaan kuuluu. Pancho on tyttäremme Iidan oma sydänystävä.

Pancho tuli Ranchille ensimmäisen kerran jo elokuussa 2016 seuraponiksi Patelle jouduttuani luopumaan hieman aiemmin ensimmäisestä hevosestani Jokerista. Pancho tuli tuolloin Iidan sylikummin omistukseen ja ikäänkuin kahden perheen lasten yhteisponiksi. Paten ja Panchon yhteinen historia on siis meidän laumamme pisin ystävyys. Pancho kävi välillä asumassa parin vuoden ajan muualla, mutta ponin jäätyä pieneksi toisen perheen lapsille tarjosi Iidan kummi Panchoa meille Iidan poniksi. Alkuvuonna 2020 haimmekin siis tuon pienen ja pörröisen takaisin kotiin.

Tällainen on Pancho

Luonne

person holding black laptop computer

Pancho on iloinen ja herttainen pikkuponi höystettynä juuri sillä pienellä ilkikurisella ponivivahteella. Pancho nauttii harjaamisesta, rapsuttelusta ja huomiosta. Pancho on pieni ja ketterä ja kulkisikin varmasti vaikka taloon sisälle, jos sen vain antaisi tulla.

Huumorintajua ei tältä pieneltä ponilta kuitenkaan puutu. Sen huomaa mm. aitojen ali pujahtelemisena, riimunnarun solmujen avaamisena hoidettaessa ja satunnaisena näykkäisynä taluttajan hihasta tai lahkeesta, jos meno ei satu ponia miellyttämään. Myös isojen hevosten turvan tuntokarvat saavat välillä tältä pikku termiitiltä kyytiä. Se kun on yksi niitä ainoita paikkoja, josta poni ylettyy sopivasti napsaisemaan saadakseen toiset mukaansa leikkiin. 

Tehtävä

white dry erase board

Panchon pääasiallinen tehtävä on olla rapsuttelukaveri ja seuraponi sekä lapsiasiakkaiden hoitoponi. Pancho toimii vielä satunnaisesti Iidan ratsuna ja hänen kanssaan voi tehdä pienten lasten talutusratsastuksia. Pancho opettelee myös kärryponin tehtäviä, nyt kun saimme hänelle sopivan pienet kärryt ja valjaat.

Yksi Panchon tärkeimmistä tehtävistä on kuitenkin eläinavusteisen toiminnan luottoponin tehtävät. Pancho on erinomainen työkaveri niin Ranchilla tapahtuvissa valmennuksissa, kuin muualle suuntautuvilla vierailuillakin ollessaan reipas ja rohkea sekä juuri sopivan kiinnostunut ihmisistä.

Rotu

three people sitting in front of table laughing together

Pancho on rodultaan shetlanninponi ja lukeutuu pienen kokonsa (n. 85 cm) vuoksi minishetlanninponeihin. Panchon synnyinmaa on Hollanti ja se on tuotu nuorena ponina Suomeen.

Shetlanninponi on Shetlannin saarilta Iso-Britanniasta kotoisin oleva alkuperäisrotu, yksi maailman vanhimmista ja puhtaimmista poniroduista. Kotiseutunsa karut olosuhteet muovasivat shetlanninponista pienen, sitkeän ja säänkestävän rodun, joka tulee toimeen niukallakin ravinnolla.

Shetlanninponi on suomen yleisin ponirotu. Lisätietoja rodusta löydät alla olevasta Suomen Shetlanninponiyhdistyksen linkistä.

Shetlanninponit

Vierailijoiden kommentit

“Lisää kommetteja tulossa.”

“Lisää kommetteja tulossa.”

“Lisää kommetteja tulossa.”

Ota yhteyttä

wilhosranch (at) gmail.com

040-7027929