Lampaat

Tervetuloa tutustumaan Ahvenanmaanlampaisiimme

person holding smartphone and laptop

Ahvenanmaanlammas on karuihin saaristo-olosuhteisiin sopeutunut alkuperäisrotu, jota on esiintynyt Ahvenanmaalla ainakin viikinkiajoista asti. Ahvenanlammas on suomenlammasta pienempi ja kevytrakenteisempi. Pässeistä noin puolet ovat sarvellisia ja uuhistakin neljäsosalla on sarvet.

Ahvenanmaanlampaan villa on kaksikerroksista; tiheä ja pehmeä alusvilla eristää kylmyyttä vastaan villapaidan tavoin, kun pidempi ja karkeampi päällysvilla suojaa sateilta kuin sadetakki. Värivariaatioita on runsaasti ja kahta täysin samanväristä lammasta voi olla vaikea löytää. Karitsat syntyvät usein tummina ja väri vaalenee ajan mittaan. Jalat ja pää säilyttävät yleensä alkuperäisen värityksen. Monisävyinen villa on erinomaista ja materiaalia käsitöihin.

Tallipihan pässipojat

Tahvo

Tahvo on luonteeltaan kiltti, mutta hieman pidättyväisempi kuin muut pullokaritsamme. Pienen pohdinnan jälkeen Tahvo kuitenkin tulee mielellään tervehtimään uusiakin ihmisiä ja nauttimaan rapsutuksista. Tahvo on pässipojistamme vanhin ja kookkain. Tahvolla on myös pässiporukkamme pisin villa sekä komeimmat kippurasarvet.

Tane

Tane on pikkupässeistämme sosiaalisin ja luottavaisin ihmisiä kohtaan. Tane hakeutuu mielellään ihmisen läheisyyteen ja rakastaa erityisesti leuan alta silittelyä niin paljon, että saattaa sulkea silmänsä silitettäessä. Tanen kanssa harjoitellaan hihnassa kulkemista vierailuja silmällä pitäen. Tanella on hienot sarvet, joista toisen kärjestä on lohjennut pieni palanen.

Tiuhti

Tiuhti on porukan vekkuli velikulta, joka herkästi yrittää maistella kenkiä ja housun lahkeita. Tiuhti on myös todella leikkisä, siitä on hauskaa esimerkiksi availla ja sulkea hupparin vetoketjua. Tiuhtikin nauttii rapsutuksista ja saattaa kerjätä niitä naputtamalla etujalallaan. Tiuhti on luonnonnupo, eli sarveton.

Tuutti

Tuutti muruseni on meidän toiseksi sosiaalisin pässipoika ja lauman kuopus. Tuutti on todella kova juttelemaan ja vastaa tervehdyksiin usein määkimällä äänekkäästi. Tuutti saattaa myös yrittää maistella vaatteita Tiuhtin tapaan. Tuuttikin pitää rapsutuksista ja viihtyy ihmisten lähellä. Tuutista kaavailemme toista vierailupässiä. Tuutti on laumamme toinen luonnonnupo.

Mortti

Mortti on laumamme mustalammas, melko kirjaimellisesti. Karitsana Mortti oli ihan musta, mutta nyt pohjavilla on alkanut saada hopean harmaata sävyä. Mortti on selvästi laumamme ujoin pässi. Mortti kyllä nauttii rapsutuksista, mutta tutustuminen uusiin ihmisiin kestää Mortilla hieman kauemmin kuin muilla pässipojillamme. Mortti on laumamme pienin, tosin sarvensa ovat kyllä aika näyttävät.

Vertti

Vertti on kirjava veitikka, joka nauttii huomiosta ja osaa myös kerjätä sitä pyrkimällä ihan lähelle, mieluiten ihmisen ja muiden pässien väliin. Vertti saattaa jopa kellahtaa syliin makaamaan, jos lammasaitaukseen jää istuskelemaan pidemmäksi aikaa. Vertti toimii hienosti osana laumaa, mutta vierailuihin hänellä on turhankin määrätietoinen luonne. Vertillä on pienet kirjavat kippurasarvet.

Ota yhteyttä

wilhosranch (at) gmail.com

040-7027929