Arska

Herkkä vanhasieluinen nuorimies

Arska – RiverR Hard N Rock

Amerikan Paint

Arska on 2019 syntynyt paint-ruuna, jonka vakaa ja viisas olemus saa kaikki hämmästelemään vähäsiä elinvuosiaan. Herkkä ja rohkea Arska rakastaa ihmisiä ja huokuu mielenrauhaa. Arskan mielipuuhaa on osallistuminen kaikkeen tekemiseen ihmisen kanssa.

Arska käytännöllisesti katsoen syntyi miun elämään juuri sillä hetkellä, kun oli sen aika. Olin ihaillut Arskan täyssiskon Sissin työskentelyä karjan kanssa somen kautta ja toivonut saavani samasta yhdistelmästä orivarsan. Välissä syntyi yksi tammavarsa ja sitten, lähes päivälleen vuoden kuluttua elämäni raskaimman vuoden alkamisesta syntyi tuo pieni kirjava oripoika, jonka ensimmäisen kuvan nähtyäni jo tiesin, että siinä se nyt olisi. Hän jota olin odottanut. Kävimme tyttäremme Iidan kanssa Arskaa katsomassa ensimmäisen kerran kun Arska oli kuukauden ikäinen. Tuo silloin 3,5-vuotias ihmisen taimi kurkotti kätensä paimenlankojen välistä laitumen puolelle ja pieni kirjava varsa hiipi varoen lähemmäs painaen lämpimän turpansa tytön kämmeneen. Se oli rakkautta ensi silmäyksellä! Sanoin kasvattajalle, että meidän varsa on tuolla laitumessa. Lokakuussa kävin katsomassa Arskaa vielä uudemman kerran, kun olin sopivasti siellä suunnilla. Silloin tuo 4kk ikäinen nuorimies tuli tarhassa luokseni ja jäi siihen. Arska olisi tuolloin jättänyt niin emänsä kuin varsakaverinsa päästäkseen mukaani portista ulos ja kotiin. Kuiskasin silloin varsan korvaan, että odota vielä hetki äitisi kanssa, kyllä sie vielä pääset miun mukaan. Tammikuussa 2020 pieni kirjava sitten tuli pihaan 7 kk iässä ja ui meidän pieneen laumaan, kuin olisi sinne syntynyt.

Tällainen on Arska

Luonne

Arska on vanha sielu nuoressa hevosessa. Erään ystäväni kauniiden sanojen mukaan Arskassa asuu ikiaikainen hevosen viisaus, kaikki tieto on jo hänessä valmiina ja kun aika on oikea, on se tieto valjastettavissa käyttöön. Tämä kuvaa Arskaa todella hyvin. Arska on isoveljiään herkempi, herttainen, kiltti ja sopivasti leikkisä nuori hevonen, joka haluaa olla lähellä ihmistä. Arska yrittää aina parhaansa ja on innokas tekemään töitä. Arska tykkää myös osallistua kaikkeen tekemiseen konkreettisesti mm. nostelemalla maahan pudonneita tavaroita tai haravoimalla tarhaa haravan varsi suussa.

Tehtävä

person holding black laptop computer

Arskan tärkein tehtävä tällä hetkellä on kasvaa ja kehittyä samankaltaiseksi luottokaveriksi kuin isoveljensä Pate on. Arska on mukana asiakastyössä maastakäsittelyharjoituksissa ikä- ja osaamistasolleen soveltuvin osin.

Arska harjoittelee liikkumista satulan kanssa, ohjasajoa ja aisojen vetämistä.  Näiden varsinaisten työhön liittyvien asioiden lisäksi jokapäiväisen käsittelyn ohessa tutustutaan kaikenlaisiin hevosen elämässä eteen tuleviin kummastuksiin, kuten lepattaviin mattoihin ja paalimuoveihin, selässä lekotteleviin heinäsäkkeihin, maassa oleviin pressuihin sekä pöriseviin työkoneisiin traktorista akkuporakoneeseen.

Tulevana karjahevosena Arska on tutustunut myös omiin lampaisiimme sekä aloittanut paimennuseskarin nautojen kanssa maastakäsin. Osin varmasti verenperimän ja osin järkevän luonteensa ansioista Arska suhtautuu paimennettaviin varsin luontevasti ja selvästi nauttii saadessaan lauman liikkumaan haluamaansa suuntaan.

Rotu

Arska on rodultaan Amerikan Paint. Rotu on nimensä mukaan lähtöisin USAsta. Paintit ovat yleensä väritykseltään lehmänkirjavia ja rakenteeltaan karjatyöskentelyyn soveltuvia hevosia. Rotu on kehitetty kirjavista quarterhevosten sekä englantilaisten täysiveristen sukulinjoista. Klikkaamalla oheista linkkiä saat lisätietoja rodusta.

APHA

Arska on rekisteröity paitsi Suomen Hippokseen myös APHAn (American Paint Horse Association) rekisteriin. Arskan isä on Ruotsissa syntynyt ja varsana suomeen tuotu paint ori Smith N Rocket ja emänsä on Saksassa syntynyt, nuorena Suomeen tuotu quartertamma Lolly Pop Smart. Klikkaamalla oheista linkkiä näet Arskan tiedot Sukupostissa.

 Arska

Vierailijoiden kommentit

“Lisää kommentteja tulossa.”

“Lisää kommentteja tulossa.”

“Lisää kommentteja tulossa.”

 

Ota yhteyttä

wilhosranch (at) gmail.com

040-7027929